Försäkringsutredare inom sjukförsäkring i Växjö

2018-01-12

Läs mer om Försäkringskassan som arbetsgivare och hur det är att jobba hos oss. Att jobba statligt innebär att du delar våra grundläggande värderingar.

På Avdelningen för sjukförsäkringen arbetar drygt 4 000 personer fördelat på cirka 55 platser i landet. Vi möter människor som på grund av sjukdom har nedsatt arbetsförmåga. Syftet med arbetet är att bidra till att betydligt fler återgår till arbetslivet snabbare, att ge trygghet och ekonomiskt stöd samt att arbeta för att förebygga sjukskrivning. Vår målgrupp har olika behov av stöd från Försäkringskassan och arbetet kräver därför skiftande kompetens och arbetssätt.

Ansvar och arbetsuppgifter

Som försäkringsutredare ansvarar du för att handlägga ansökningar och fatta rättssäkra beslut om sjukpenning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Arbetet sker enligt en given process. De sökande har oftast redan börjat arbeta igen när de lämnar in sin ansökan. Ditt arbete innebär att göra vissa kortare utredningar och analyser av underlag samt utredningar av sjukpenninggrundande inkomster (SGI) och utbetalningar. Vid behov tar du kontakt med den enskilde, arbetsgivare och sjukvården.

I uppdraget ingår även att arbeta en del av din tid schemalagt med att ta emot samtal och frågor inom hela sjukförsäkringsområdet. I kontakterna identifierar du behov, ger information i ärenden och vägleder i Försäkringskassans självbetjäningstjänster.

Det är avgörande för uppdraget att du tillämpar lagstiftningen på ett korrekt sätt, så att besluten om sjukpenning blir rättssäkra och att rätt information lämnas. Du ansvarar för att förklara beslut för de personer som inte får den ersättning som de ansökt om. Det ingår i dina arbetsuppgifter att löpande dokumentera vad som händer i alla ärenden.

I uppdraget som försäkringsutredare kan tillkomma andra arbetsuppgifter som ingår i avdelningens ansvarsområde.

Som försäkringsutredare kommer du att ingå i ett team som ansvarar för planering och fördelning av arbetet. Ni arbetar aktivt med att utveckla era kunskaper och dela med er av era erfarenheter.

Som nyanställd får du en omfattande introduktionsutbildning och stöd av såväl chef, utsedda handledare som olika stödfunktioner t.ex. specialist och försäkringsmedicinsk rådgivare.

Mer information

Vi söker dig som

• har examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som kan prövas likvärdiga

• är stabil och har förmåga att skapa förtroende hos enskilda och samverkanspartners

• agerar på eget initiativ och tar ansvar för resultat med hög kvalitet

• har ett systematiskt arbetssätt med en god förmåga att prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt

• kan förstå och analysera komplexa frågor

• har god kommunikativ förmåga

• är handlingskraftig

• har god förmåga att arbeta i olika datasystem.

Det är meriterande om du

• har erfarenhet av utredningsarbete och beslutsfattande som påverkat individer, gärna på en myndighet

• har erfarenhet av arbete inom socialförsäkringen

• har vana av arbete med beräkningar och utbetalningar

• har erfarenhet av att ge service via telefon

• har goda kunskaper om Försäkringskassans självbetjäningstjänster.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Ett antal tjänster, tillsvidare, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan bli aktuellt.Försäkringskassan gör viss ekonomisk personkontroll innan anställning.

Kontaktpersoner

Chef: Maria Fransson, 010-118 38 20 (för frågor om tjänsten). HR-specialist Linda Milve, 010-111 44 96 (för frågor om rekryteringsprocessen). Fackförbundet ST: Majbritt Karlsson, 010-115 80 09. Saco-S: Marie Pettersson, 010-118 55 43. Seko: fseko@forsakringskassan.se

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 28 januari 2018. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Ansökan

Du ansöker till jobbet som Försäkringsutredare, försäkringskassa hos Försäkringskassan i Växjö genom att kontakta företaget på något av följande sätt.

Försäkringskassan
Försäkringskassan
10351 Stockholm

Till webb­ansökan 

Mer information